Аспекти класифікації та експертизи сигарет при проведенні судової товарознавчої експертизи

  • Н. В. Криворучко Харківський нaукoвo-дoслiдний експертнo-кримiнaлiстичний центр МВС Укрaїни https://orcid.org/0009-0008-8732-6447
  • Т. С. Кириченко Харківський нaукoвo-дoслiдний експертнo-кримiнaлiстичний центр МВС Укрaїни https://orcid.org/0009-0009-6640-1329
Ключові слова: класифікація сигарет, якість тютюнової продукції, фізико-хімічні методи, аналіз складу тютюнових виробів, виявлення підробок, нормативні вимоги, споживчі характеристики, відповідність маркуванню, безпечність продукції.

Анотація

У статті розглянуто методичні та практичні аспекти проведення судової товарознавчої експертизи сигарет як специфічного сегмента споживчого ринку. Основну увагу приділено питанням класифікації, визначення якості та відповідності сигарет встановленим нормативним вимогам. У процесі експертизи враховуються такі ключові характеристики продукції, як фізико-хімічний склад, споживчі властивості, особливості виробничого процесу, відповідність маркуванню, а також наявність дефектів або ознак підробки. Проаналізовано сучасні методи експертного дослідження, зокрема органолептичний аналіз, хімічний аналіз складу, вивчення пакування та маркування, а також застосування лабораторних досліджень для встановлення відповідності нормативам та стандартам. Акцентовано увагу на важливості комплексного підходу до експертизи, що забезпечує об’єктивність і точність отриманих результатів.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Н. В. Криворучко, Харківський нaукoвo-дoслiдний експертнo-кримiнaлiстичний центр МВС Укрaїни

Відділ товарознавчих та гемологічних досліджень (заступник завідувача).

Т. С. Кириченко, Харківський нaукoвo-дoслiдний експертнo-кримiнaлiстичний центр МВС Укрaїни

Відділ товарознавчих та гемологічних досліджень (старший судовий експерт).

Посилання

Dubinina, M. V. (2017). Examination of goods. Kharkiv State University of Food Technology and Trade.

Pappas, R. S. (2011). Toxic elements in tobacco and in cigarette smoke: Inflammation and sensitization. Metallomics, 3(11), 1181–1198. https://doi.org/10.1039/c1mt00066g.

Smith, M. R., Clark, B., Luedicke, F., Schaller, J. P., Vanscheeuwijck, P., Hoeng, J., & Peitsch, M. C. (2016). Evaluation of the Tobacco Heating System 2.2. Part 1: Description of the system and the scientific assessment program. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 81(2), 17–26. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2016.07.006.

Auer, R., Concha-Lozano, N., Jacot-Sadowski, I., Cornuz, J., & Berthet, A. (2017). Heat-not-burn tobacco cigarettes: Smoke by any other name. JAMA Internal Medicine, 177(7), 1050–1052. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2017.1419.

Bekki, K., Inaba, Yo., Uchiyama, S., & Kunugita, N. (2017). Comparison of Chemicals in Mainstream Smoke in Heat-not-burn Tobacco and Combustion Cigarettes. Journal of UOEH, 39(3), 201–207. https://doi.org/10.7888/juoeh.39.201.

Li, X., Luo, Ya., Jiang, X., Zhang, H., Zhu, F., Hu, S., & Li, W. (2019). Chemical Analysis and Simulated Pyrolysis of Tobacco Heating System 2.2 Compared to Conventional Cigarettes. Nicotine & Tobacco Research, 21(1), 111–118. https://doi.org/10.1093/ntr/nty005.

Xiao, G., Ding, J., Shao, S. et al. (2024). Revealing alcoholization-related volatile compounds and determining alcoholization indices in tobacco using GC-IMS coupled with chemometrics. Heliyon, 10(15). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e35178.

Schaller, J. P., Keller, D., Poget, L., Pratte, P., Kaelin, E., McHugh, D., & Cudazzo, G. (2016). Evaluation of the Tobacco Heating System 2.2. Part 2: Chemical composition, genotoxicity, cytotoxicity, and physical properties of the aerosol. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 81(2), 27–47. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2016.10.001.

Forster, M., Fiebelkorn, S., Yurteri, C., Mariner, D., Liu, C., Wright, C., & McAdam, K. (2018). Assessment of novel tobacco heating product THP1.0. Part 3: Comprehensive chemical characterisation of harmful and potentially harmful aerosol emissions. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 93, 14–33. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2017.10.006.

Tane, E. G., Martínez-Gómez, L., Amorós-Pérez, A. et al. (2024). A novel approach to the quantitative analysis of the particulate matter in conventional cigarette smoke and heated tobacco product aerosols. Heliyon, 10(15). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e35028.

Simonavicius, E., McNeill, A., Shahab, L., & Brose, L. S. (2019). Heat-not-burn tobacco products: A systematic literature review. Tobacco Control, 28(5), 582–594. https://doi.org/10.1136/tobaccocontrol-2018-054419.

Caputi, T. L. (2016). Industry watch: Heat-not-burn tobacco products are about to reach their boiling point. Tobacco Control, 26(5), 609–610. https://doi.org/10.1136/tobaccocontrol-2016-053264.

Akiyama, Yu., & Sherwood, N. (2019). Systematic review of biomarker findings from clinical studies of electronic cigarettes and heated tobacco products. Toxicology Reports, 6, 376–392. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2021.01.014.

Опубліковано
2025-03-31
Як цитувати
Криворучко, Н. В. і Кириченко, Т. С. (2025) «Аспекти класифікації та експертизи сигарет при проведенні судової товарознавчої експертизи», Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 108(1 (Part 1). доступний у: https://visnyk.univd.edu.ua/index.php/VNUAF/article/view/851 (дата звернення: 6Травень2025).
Розділ
Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; ОРД