Особливості класифікації рослинних замінників м’яса під час проведення судової товарознавчої експертизи

  • Л. Ю. Улибіна Харківський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України https://orcid.org/0009-0001-8489-3648
  • М. В. Гарбуз Харківський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України https://orcid.org/0009-0001-8062-204X
Ключові слова: класифікація рослинних замінників м’яса, товарознавча експертиза, якість, інструментальні методи, фізико-хімічні методи, дефекти замінників м’яса.

Анотація

У статті розглянуто методичні підходи до проведення судової товарознавчої експертизи рослинних замінників м’яса, описано теоретичні та прикладні аспекти дослідження цієї продукції, а також виокремлено характерні товарознавчі аспекти можливих дефектів, що впливають на якість. Запропоновано систематизовані дані щодо особливостей виконання експертизи рослинних замінників м’яса, зокрема щодо їхніх відмінностей від м’ясних виробів. Представлено основні етапи проведення експертизи та розроблено рекомендації для оцінювання якості рослинних замінників м’яса, які можуть бути корисними як експертам, так і споживачам.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Л. Ю. Улибіна, Харківський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України

Відділ товарознавчих та гемологічних досліджень (старший судовий експерт).

М. В. Гарбуз, Харківський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України

Відділ товарознавчих та гемологічних досліджень (головний судовий експерт).

Посилання

Tso, R., & Forde, C. G. (2021). Unintended Consequences: Nutritional Impact and Potential Pitfalls of Switching from Animal- to Plant-Based Foods. Nutrients, 13(8). https://doi.org/10.3390/nu13082527.

Curtain, F., & Grafenauer, S. (2019). Plant-based meat substitutes in the flexitarian age: An audit of products on supermarket shelves. Nutrients, 11(11). https://doi.org/10.3390/nu11112603.

Kyriakopoulou, K., Dekkers, B., & Goot van der, A. J. (2019). Plant-based meat analogues. In Ch. M. Galanakis (Ed.), Sustainable Meat Production and Processing (pp. 103–126). Academic Press. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-814874-7.00006-7.

Bohrer, B. M. (2019). An investigation of the formulation and nutritional composition of modern meat analogue products. Food Science and Human Wellness, 8(4), 320–329. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2019.11.006.

He, J., Evans, N. M., Liu, H., & Shao, S. (2020). A review of research on plant-based meat alternatives: Driving forces, history, manufacturing, and consumer attitudes. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 19(5), 2639–2656. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12610.

Joshi, V. K., & Kumar, S. (2015). Meat analogues: Plant-based alternatives to meat products – A review. International Journal of Food and Fermentation Technology, 5(2), 107–119. https://doi.org/10.5958/2277-9396.2016.00001.5.

Ahmad, M., Qureshi, S., Akbar, M. H., & Siddiqui, S. A. (2022). Plant-based meat alternatives: Compositional analysis, current development and challenges. Applied Food Research, 2(2). https://doi.org/10.1016/j.afres.2022.100154.

McClements, D. J., Weiss, J., Kinchla, A. J., Nolden, A. A., & Grossmann, L. (2021). Methods for testing the quality attributes of plant-based foods: Meat- and processed-meat analogs. Foods, 10(2). https://doi.org/10.3390/foods10020260.

Mihalache, O. A., Carbonell-Rozas, L., Cutroneo, S., & Dall’Asta, C. (2023). Multi-mycotoxin determination in plant-based meat alternatives and exposure assessment. Food Research International, 168. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112766.

Shireen, A., & Wright, A. J. (2024). The meat of the matter: Plant-based meat analogue versus traditional meat product nutritional quality. Food Science and Human Wellness, 13(6), 3110–3125. https://doi.org/10.26599/FSHW.2023.9250003.

Dubinina, A. A., Ovchynnikova, I. F., Dubinina, S. O. et al. (2010). Methods for determining the authenticity of goods. Profesional.

Sha, L., & Xiong, Y. L. (2020). Plant protein-based alternatives of reconstructed meat: Science, technology, and challenges. Trends in Food Science & Technology, 102, 51–61. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.05.022.

Wild, F., Czerny, M., Janssen, A. M., Kole, A. P. W., Zunabovic, M., & Domig, K. J. (2014). The evolution of a plant-based alternative to meat: From niche markets to widely accepted meat alternatives. Agro Food Industry Hi Tech, 25(1), 45–49.

Bohrer, B. M. (2019). An investigation of the formulation and nutritional composition of modern meat analogue products. Food Science and Human Wellness, 8(4), 320–329. https://doi.org/10.1016/j.fshw.2019.11.006.

Sadler, M. J. (2004). Meat alternatives – Market developments and health benefits. Trends in Food Science & Technology, 15(5), 250–260. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2003.09.003.

Begho, T. (2024). Sentiments, barriers, and predictors of acceptance for meat alternatives among UK meat consumers. Food and Humanity, 3. https://doi.org/10.1016/j.foohum.2024.100461.

Опубліковано
2025-03-25
Як цитувати
Улибіна, Л. Ю. і Гарбуз, М. В. (2025) «Особливості класифікації рослинних замінників м’яса під час проведення судової товарознавчої експертизи», Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 108(1 (Part 1). доступний у: https://visnyk.univd.edu.ua/index.php/VNUAF/article/view/843 (дата звернення: 6Травень2025).
Розділ
Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; ОРД