Фармакологічні властивості синтетичних канабіноїдів, особливості їх виявлення та експертного дослідження (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Проаналізовано позитивні та негативні аспекти взаємодії синтетичних канабіноїдів із рецепторами ендоканабіноїдної системи організму, а також їхній вплив на психофізіологічний стан людини залежно від умов використання. Розглянуто ризики рекреаційного вживання цих сполук. Надано оцінку тенденціям зростання кількості виявлених випадків їхнього нелегального обігу. Сформульовано рекомендації для співробітників установ судової експертизи щодо виявлення та експертного дослідження зазначених психотропних речовин у складі розчинів або рослинних сумішей.
Keywords: синтетичні канабіноїди; психотропні речовини; ендоканабіноїдні рецептори; суміші для куріння; судова експертиза; якісний аналіз; кількісне визначення.