Дотримання принципу non bis in idem у кримінальних провадженнях щодо домашнього насильства (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Проаналізовано правовий механізм дотримання принципу non bis in idem у кримінальних провадженнях щодо домашнього насильства. Наголошено, що дотримання принципу non bis in idem під час проведення досудового розслідування кримінальних правопорушень, передбачених ст. 126-1 Кримінального кодексу України, має важливе значення в аспекті як забезпечення прав людини, так і притягнення особи до кримінальної відповідальності в міру її вини. Проведено порівняльний аналіз нормативного закріплення принципу non bis in idem у національному та міжнародному законодавстві. Визначено основні умови дотримання принципу non bis in idem у кримінальних провадженнях щодо домашнього насильства.
Keywords: домашнє насильство; кримінальна відповідальність; кримінальне провадження; ознака систематичності; принцип non bis in idem.