Поняття і сутність спеціальних знань, що використовуються під час розслідування контрабанди (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
У статті наголошено, що поняття «спеціальні знання» має широке та вузьке значення. Зазначено, що доцільність використання цього терміна у вузькому розумінні залежить від контексту його застосування. Установлено, що під час розслідування контрабанди найбільш поширеним є використання спеціальних знань у сфері науки, техніки та мистецтва. Аргументовано, що форми участі експерта під час розслідування контрабанди охоплюють кілька процесуально врегульованих напрямів взаємодії. Визначено, що до категорії найбільш типових експертиз належать товарознавча, експертиза зброї, вибухотехнічна, мистецтвознавча, біологічна і трасологічна.
Keywords: досудове розслідування; кримінальне правопорушення; контрабанда; митний контроль; спеціальні знання; судова експертиза; спеціаліст.