Протимінна діяльність в Україні як адміністративно-правова категорія (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Статтю присвячено проблемі визначення протимінної діяльності в Україні як адміністративно-правової категорії, виявленню прогалин у законодавчому регулюванні цієї діяльності та наданню пропозицій щодо їх усунення. Зазначено, що ключовим елементом протимінної діяльності є розмінування, однак Закон України «Про протимінну діяльність» охоплює лише гуманітарне розмінування, що обмежує поняття «протимінна діяльність» потребами мирного часу, не відповідає міжнародним стандартам протимінної діяльності, ускладнює координацію діяльності суб’єктів протимінної діяльності, які здійснюють різні види розмінування, і залучення ресурсів від міжнародних партнерів. Запропоновано закріпити види розмінування в Законі України «Про протимінну діяльність», що розширить зміст протимінної діяльності і відповідатиме потребам чіткого правового регулювання.
Keywords: протимінна діяльність; розмінування; гуманітарне розмінування; оперативне розмінування; військове (бойове) розмінування; вибухонебезпечні предмети; адміністративно-правова категорія.