Захоплення Чорнобильської атомної електростанції як воєнний злочин проти радіоекологічної безпеки: кримінологічний аналіз механізму вчинення (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Статтю присвячено дослідженню механізму індивідуальної злочинної поведінки, що проявилася в захопленні російськими військовослужбовцями Чорнобильської атомної електростанції та окупації прилеглої території. Надано характеристику складного мотиваційного комплексу детермінації цього злочину, в якому поєднуються елементи індоктринації, прагнення до визнання, а також спонуки забезпечити як соціальну, так і фізичну безпеку, підтвердити належність до соціальної групи. Виявлено й обґрунтовано, що в механізм захоплення станції інтегровані супутні воєнні злочини – завдання шкоди навколишньому природному середовищу через значне підвищення рівня радіації внаслідок пересування техніки агресора, а також жорстоке поводження з цивільними особами, посягання на власність у контексті збройного конфлікту (викрадення, незумовлене військовою необхідністю знищення чи пошкодження майна). Описано та проаналізовано роль криміногенної ситуації і посткримінальної поведінки.
Keywords: агресія; контекстуальний елемент; збройний конфлікт; воєнний злочин; радіоекологічна безпека; механізм індивідуальної злочинної поведінки; мотив; рішення; криміногенна ситуація.