Особливості залучення спеціаліста до підготовки та проведення допиту на етапі досудового розслідування (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
У статті досліджено правові підстави та практичні аспекти залучення спеціаліста до проведення допиту на стадії досудового розслідування. Розглянуто особливості участі спеціаліста, його основні завдання як на підготовчому етапі, так і під час самого допиту. Особливу увагу приділено впливу компетентності спеціаліста на повноту й достовірність отриманої інформації, а також урахуванню індивідуальних психофізіологічних особливостей особи, яку допитують. Проаналізовано наукові підходи до цієї проблеми та обґрунтовано необхідність міждисциплінарної взаємодії в процесі розслідування кримінальних правопорушень, зокрема між криміналістичною наукою та юридичною психологією.
Keywords: спеціаліст; допит; досудове розслідування; спеціальні знання; криміналістика; доказова інформація; юридична психологія; залучення спеціаліста.