Адміністративно-правове регулювання впровадження ризик-орієнтованого підходу в діяльність суб’єктів сектору безпеки та оборони України (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
У публікації здійснено науковий аналіз поняття та ознак категорії «ризик», а також порядку застосування концепції «управління ризиками» в діяльності органів державної влади, що входять до системи суб’єктів сектору безпеки та оборони України. Проаналізовано стан адміністративно-правового регулювання питань, пов’язаних з упровадженням ризик-орієнтованих підходів у діяльність Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України та інших суб’єктів сектору безпеки та оборони. Запропоновано авторське розуміння ризик-орієнтованого підходу в діяльності суб’єктів сектору безпеки та оборони як упровадження нормативно-врегульованих процедур управління ризиками, що виникають під час внутрішньоорганізаційної діяльності відповідних державних органів, а також під час виконання ними закріплених законодавством повноважень щодо захисту прав і законних інтересів людини й громадянина, забезпечення суверенітету, незалежності і територіальної цілісності держави, національної безпеки, боротьби зі злочинами та іншими правопорушеннями.
Keywords: публічне адміністрування; адміністративно-правове регулювання; ризики; управління ризиками; воєнний стан; національна безпека; безпекове середовище; ризик-менеджмент; ризик-орієнтований підхід; сектор безпеки та оборони.