Моніторинг Омбудсмана України за додержанням конституційного права на відпустку в умовах воєнного стану (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Розкрито роль Омбудсмана України під час здійснення парламентського контролю за додержанням конституційного права працівників на відпустку. Зауважено, що реалізація права на відпустку є біологічною необхідністю людини для відновлення її працездатності. Констатовано про неможливість працівників із різних причин повною мірою реалізувати своє право на відпустку. Розкрито підстави звернення Омбудсмана України до Конституційного Суду України з питання неконституційності окремих положень Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Звернено увагу, що Омбудсман України не наділений правом законодавчої ініціативи, але має право вносити в установленому порядку пропозиції щодо вдосконалення законодавства України у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина.
Keywords: конституційні права; трудові права; Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; омбудсман; право на відпустку; працівники.