Нормативна основа правового статусу військовослужбовця на землях України у XIX ст. (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
У дослідженні проаналізовано джерела й пам’ятки права в Україні XIX ст., що регламентували правовий статус військовослужбовців. Зазначено, що характерною рисою визначення прав і обов’язків військових була значна строкатість нормативного матеріалу, що зумовлювалось перебуванням українських земель у складі різних держав, кожна з яких мала власну правову систему. Встановлено, що зміст правового статусу військовослужбовців на українських територіях прямо залежав від рівня централізації державної влади та її ставлення до регламентації військової служби. Наголошено, що включення українських земель до складу кількох імперій і підпорядкування праву метрополій означало ігнорування української правової традиції та культури, а також призводило до поступового забуття досягнень національної правової думки у сфері військового права.
Keywords: Україна; українські землі; джерела права; пам’ятки права; військове право; військовий статут; військовослужбовець; зібрання законів; правовий статус.