ПРАВОВИЙ СТАТУС ОСОБИ ЯК СУБ’ЄКТА ПРИВАТНОГО ПРАВА (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2018)
Проаналізовано основні етапи розвитку категорії «правовий статус особи» з часів панування римського права до сьогодення. Охарактеризовано погляди вітчизняних і зарубіжних науковців стосовно змісту правового статусу особи. Запропоновано авторське бачення структури правового статусу особи як основного суб’єкта приватного права.
Keywords: приватне право; правовий статус; правосуб’єктність; суб’єктивні права; свободи; законні інтереси; юридичні обов’язки; гарантії реалізації прав та обов’язків; юридична відповідальність