Історичні передумови формування криміналістичного вчення про нейтралізацію протидії розслідуванню (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
У статті обґрунтовано, що протидія розслідуванню впродовж історичного розвитку людства закономірно супроводжує таку форму соціальної діяльності, як злочинна, а отже, є змістовною складовою кримінально протиправної діяльності. Установлено, що її дослідженню в теорії вітчизняної криміналістики вчені почали приділяти ґрунтовну увагу в 60-х рр. ХХ ст. Наступний етап активного обговорення цієї проблематики науковою спільнотою розпочався у 90-х рр. ХХ ст. і на початку 2000-х рр. уже набув вигляду систематизованих комплексних наукових напрацювань, у яких були як осмислені теоретичні питання, так і подані окремі практичні рекомендації щодо її подолання. Визначено, що наступний рубіж наукових пошуків доцільно пов’язувати з 2014 р., коли на територію України вторглася держава-агресор – російська федерація, та окупувала частину території, що вчергове спровокувало підвищення рівня злочинності. З’ясовано, що нині в наукових розвідках знаходять відображення теоретичні та праксеологічні засади подолання протидії досудовому розслідуванню зазвичай щодо окремих груп кримінальних правопорушень. З огляду на предмет криміналістики та її парадигму обґрунтовано можливість виокремлення криміналістичного вчення про протидію розслідуванню та її нейтралізацію.
Keywords: криміналістика; досудове розслідування; кримінальне провадження; протидія розслідуванню; нейтралізація; подолання протидії; історичні передумови.