Аспекти класифікації та експертизи сигарет при проведенні судової товарознавчої експертизи (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
У статті розглянуто методичні та практичні аспекти проведення судової товарознавчої експертизи сигарет як специфічного сегмента споживчого ринку. Основну увагу приділено питанням класифікації, визначення якості та відповідності сигарет встановленим нормативним вимогам. У процесі експертизи враховуються такі ключові характеристики продукції, як фізико-хімічний склад, споживчі властивості, особливості виробничого процесу, відповідність маркуванню, а також наявність дефектів або ознак підробки. Проаналізовано сучасні методи експертного дослідження, зокрема органолептичний аналіз, хімічний аналіз складу, вивчення пакування та маркування, а також застосування лабораторних досліджень для встановлення відповідності нормативам та стандартам. Акцентовано увагу на важливості комплексного підходу до експертизи, що забезпечує об’єктивність і точність отриманих результатів.
Keywords: класифікація сигарет; якість тютюнової продукції; фізико-хімічні методи; аналіз складу тютюнових виробів; виявлення підробок; нормативні вимоги; споживчі характеристики; відповідність маркуванню; безпечність продукції.