Модифікація права на квартиру у складі спадщини в сучасних умовах (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Досліджено право на квартиру у складі спадщини, що може за певних умов перебувати в різних модифікаціях із неоднаковою правовою природою: право власності як абсолютне речове право; право на завершення приватизації, розпочатої спадкодавцем за життя; право за договором оренди житла з правом викупу; право на отримання компенсації за пошкоджене чи знищене житло. Визначено, що квартира є складним елементом житлової сфери. Доведено, що право на отримання компенсації за пошкоджене чи знищене житло має публічно-правову природу та зводиться до здійснення державою конституційної гарантії непорушності права приватної власності.
Keywords: спадкування; спадщина; спадкоємець; житло; квартира; завершення приватизації; компенсація за пошкоджене чи знищене житло.