Оптимізація психологічного вивчення персоналу поліції ювенальної превенції з метою здійснення професійного добору і призначення осіб на посади (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Статтю присвячено проблемі пошуку оптимального психодіагностичного інструментарію, за допомогою якого психологи отримують можливість комплексного вивчення індивідуально-особистісних властивостей (характеристик) поліцейських з метою їх психологічного добору на службу і призначення на посади. Проведено емпіричне дослідження з охопленням репрезентативної вибірки працівників поліції підрозділів ювенальної превенції, яке ґрунтується на теоретичній концепції, в основу якої покладено принципи системності, оптимізації, теорії інтегральної індивідуальності, рис і ортогональних моделей. На цій основі розроблено оригінальний психодіагностичний комплекс методик для системного психодіагностичного дослідження особистості, який включає адаптовані тести загальних здібностей, індивідуально-особистісних характеристик і спрямованості. Показано, що цей комплекс дозволяє психологу порівнювати, уточнювати й доповнювати отримані при тестуванні результати і формулювати надійний психодіагностичний висновок.
Keywords: психологічне вивчення; поліція ювенальної превенції; психодіагностика; професійний добір; загальні здібності; індивідуально-особистісні властивості (характеристики).