Псевдоволонтерство у воєнний час: актуальна проблема сьогодення (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Наукову роботу присвячено дослідженню актуальної та суспільно значущої проблеми сьогодення – волонтерської діяльності, а також її вкрай шкідливого та негативного прояву, що визначається поняттям «псевдоволонтерство». У роботі уточнено поняття «волонтерство» в літературному та законодавчому контекстах. З позиції історичної хронології проаналізовано появу волонтерської діяльності і термінології, що її характеризує та узагальнює. Представлено деталізоване пояснення та порівняння етапів становлення волонтерства – від благодійності в Україні до відповідних практик у США. Окрему увагу приділено дослідженню офіційного визнання волонтерства в Україні та його нормативно-правовому закріпленню.
Keywords: волонтер; волонтерство; волонтерська діяльність; псевдоволонтер; Реєстр волонтерів України.