Соціальний інтелект курсантів закладів вищої освіти сектору безпеки та оборони, які отримують вищу освіту за спеціальностями «Право» та «Психологія» (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті наведено результати емпіричного дослідження здібностей соціального інтелекту здобувачів вищої освіти закладів вищої освіти сектору безпеки та оборони, які навчаються за спеціальностями «Право» та «Психологія». Показано, що в курсантів, які брали участь у дослідженні, найчастіше діагностували середній рівень соціального інтелекту. У майбутніх психологів у структурі соціального інтелекту найбільш розвиненою виявилась здібність передбачати наслідки поведінки, а у майбутніх юристів – здібність розуміти зміну значення вербальних реакцій людини залежно від контексту ситуації, яка їх викликала.
Keywords: соціальний інтелект; здібності соціального інтелекту; рівень розвитку соціального інтелекту; здобувачі вищої освіти ЗВО сектору безпеки та оборони; методика дослідження соціального інтелекту Дж. Гілфорда.