Реалізація обов’язку доказування потерпілим та його представником у кримінальному провадженні (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
У статті піддано аналізу положення кримінального процесуального законодавства з метою визначення ролі адвоката, який представляє інтереси потерпілого, у доказуванні обставин, визначених ст. 91 Кримінального процесуального кодексу України, та деяких інших обставин, що підлягають установленню. З огляду на розпливчасте законодавче формулювання, вжите в ч. 2 ст. 92 Кримінального процесуального кодексу України, обґрунтовано тезу, що до обставин, доказування яких покладається на потерпілого, а отже, і залученого ним представника, належать: розмір процесуальних витрат, понесених потерпілим; обставини, що характеризують особу обвинуваченого, на які вказує потерпіла сторона; аргументи та доводи, що засвідчують обставини, викладені в поданих потерпілою стороною клопотаннях і скаргах; обставини, пов’язані із завданням потерпілому моральної шкоди; обставини, покладені в основу позовних вимог, що викладені в цивільному позові. Визначено, до яких дій може вдаватися залучений представник потерпілого для збирання доказів, що засвідчують наявність таких обставин, а також окреслено перспективи подальших досліджень.
Keywords: кримінальний процес; доказування; потерпілий; представник потерпілого; адвокат; предмет доказування; обставини кримінального правопорушення.