Аспекти класифікації та експертизи лимонів при проведенні судової товарознавчої експертизи (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Проаналізовано особливості проведення експертизи цитрусових плодів, зокрема лимонів, з метою їхньої класифікації за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності. Розглянуто методологічні підходи до класифікації цитрусових плодів у межах товарознавчої експертизи. Визначено основні діагностичні завдання, які повинен вирішити судовий експерт під час дослідження лимонів. Сучасні методи аналізу дають змогу проводити комплексне дослідження лимонів на різних рівнях – молекулярному, хімічному та морфологічному – для отримання об’єктивних даних щодо їхньої якості, безпеки та інших важливих характеристик. Ці дані можуть бути корисними в судових процесах для визначення походження, відповідності стандартам якості та вирішення спорів. Узагальнено інформацію про характерні дефекти цитрусових плодів (лимонів) та дефекти, властиві продукції низької якості з ознаками псування. Детально описано механізм проведення судової товарознавчої експертизи лимонів.
Keywords: лимони; імпорт; митна експертиза; класифікація; стандарт; УКТЗЕД; митний контроль; експертиза; ідентифікація; дефекти.