Соціально-психологічні особливості ментальної складової сучасної гібридної війни проти України (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто поняття «гібридна війна» та її структурні елементи, до яких запропоновано додати ментальну складову. Показано, що в процесі її проведення застосовують такий гібридний засіб, як специфічний інструмент забезпечення успіху військового втручання. Показано, що ментальна війна – це війна цивілізаційна, тобто результатом такої війни є знищення окремої цивілізації як певного укладу економічного, політичного, культурного, духовного життя. Окреслено соціально-психологічні особливості ведення ментальної війни проти України країною-агресором – російською федерацією. Запропоновано авторське визначення поняття «ментальна війна».
Keywords: гібридна війна; менталітет; ментальність; ментальна війна; соціально-психологічні особливості.