Наукові дискусії щодо проведення різних видів огляду під час розслідування шахрайства у сфері використання банківських електронних платежів (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Статтю присвячено розгляду деяких аспектів розслідування шахрайства у сфері використання банківських електронних платежів. Проаналізовано особливості проведення різних видів огляду у кримінальних провадженнях визначеної категорії. Зазначено, що під час розслідування шахрайства у сфері використання банківських електронних платежів огляд місця події не втрачає свого значення, адже в багатьох випадках залишаються певні матеріальні сліди на місці вчинення протиправного діяння та в електронно-обчислювальній техніці, яка використовувалась для його вчинення. На основі вивчення матеріалів кримінальних проваджень зазначено, що до об’єктів, які необхідно досліджувати під час проведення огляду місця події, належать приміщення, де вчинялись шахрайські дії, інші місця, де вчинялись шахрайські дії, смартфон шахрая, паперові носії даних.
Keywords: кримінальні правопорушення; шахрайство; банківські електронні платежі; розслідування; кримінальне провадження; слідчі (розшукові) дії; огляд; електронно-обчислювальна техніка; потерпілий.