Механізм злочинної діяльності, спрямованої на протиправне заволодіння активами суб’єктів господарювання (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
На підставі аналізу слідчої та судової практики розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством, а також узагальнення теоретичних розробок щодо механізму злочинної діяльності запропоновано авторське визначення поняття «видовий механізм кримінальних правопорушень, пов’язаних із рейдерством». Встановлено, що його складовими є: обстановка, предмет злочинного посягання, сукупність дій злочинця, а також інших, пов’язаних із ним осіб, поведінка потерпілого та дії осіб, які опинилися випадковими учасниками події кримінального правопорушення чи були іншим шляхом утягнуті в реалізацію злочинного умислу рейдера, групи рейдерів, кореляційні зв’язки між діями злочинця та злочинним результатом, котрий настав унаслідок реалізації кримінально караних дій особи злочинця.
Keywords: злочин; кримінальний проступок; механізм злочинної діяльності; видовий механізм; криміналістична характеристика; рейдерство; обстановка; особа злочинця; сліди.