Принципи представництва потерпілого у кримінальному провадженні (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
За результатами аналізу норм кримінального процесуального законодавства, положень міжнародно-правових договорів, права Європейського Союзу, на підставі узагальнення теоретичних позицій учених, а також з урахуванням апробованого досвіду окремих європейських держав обґрунтовано, що представництво потерпілого є одним із фундаментальних принципів кримінального провадження. Доведено, що представництво потерпілих у кримінальному провадженні є неодмінною гарантією реалізації засади рівності перед законом і судом, доступу до правосуддя та обов’язковості судових рішень, змагальності сторін і свободи в поданні ними до суду своїх доказів та в доведенні перед судом їх переконливості тощо. Визначено, що представництво потерпілого має здійснюватися з дотриманням загальних засад кримінального провадження, а також принципів добровільності, законності, компетенції, ініціативності, співпраці та ефективної комунікації з іншими учасниками кримінального провадження.
Keywords: кримінальний процес; учасник кримінального провадження; потерпілий; представник потерпілого; адвокат; принцип; повноваження.