Кримінальна відповідальність за вчинення воєнно-насильницьких злочинів: аналіз складів протиправних посягань (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Обґрунтовано необхідність кримінально-правового аналізу воєнно-насильницької злочинності з огляду на тривалий збройний конфлікт на території України, анексію частини її територій та відкриті заклики російської влади до знищення української нації, розпалювання ненависті до всього, що ідентифікує Україну як суверенну незалежну державу. Запропоновано класифікацію воєнно-насильницьких злочинів у контексті збройного конфлікту в Україні залежно від категорії потерпілих. Проаналізовано й уточнено існуючі підходи щодо тлумачення в процесі правозастосовної діяльності окремих ознак об’єктивної та суб’єктивної сторін складів відповідних воєнно-насильницьких злочинів та надано рекомендації, спрямовані на формування єдиної правозастосовної практики щодо їх кримінально-правової кваліфікації.
Keywords: воєнно-насильницькі злочини; класифікація; кримінально-правова кваліфікація; порушення законів та звичаїв війни; комбатант; цивільне населення.