Досвід зарубіжних країн у забезпеченні процесуальних гарантій прав учасників кримінального провадження (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Попри значну кількість наукових досліджень процесуальних гарантій прав учасників кримінального провадження, багато питань щодо наближення норм національного законодавства до законодавства зарубіжних країн у частині гарантування кожному учаснику кримінального провадження охорони, захисту та реалізації його прав, свобод і законних інтересів згідно з міжнародними стандартами залишаються дискусійними або взагалі невирішеними. Водночас громадська ментальність сьогодення, динаміка суспільного, політичного, економічного і правового життя та процеси конвергенції детермінують адаптацію національного кримінального процесуального законодавства до міжнародного. На підставі здійсненого аналізу сформульовано пропозиції щодо вдосконалення кримінального процесуального законодавства: створення підрозділів, органів чи організації для захисту прав, свобод і законних інтересів свідків із розробленням відповідних програм їх захисту; використання окремої процесуальної термінології; розроблення порядку надання та реалізації права на безоплатну правову допомогу потерпілим, цивільним позивачам і свідкам, а також відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди.
Keywords: процесуальні гарантії; права; свободи; законні інтереси; учасники кримінального провадження; досвід зарубіжних країн; міжнародні стандарти; захист; реалізація.