Особливості експертизи цитрусових плодів (мандаринів) при проведенні судової товарознавчої експертизи (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2024)
Розглянуто особливості експертизи цитрусових плодів, зокрема мандаринів, із метою подальшої їх класифікації в Українському класифікаторі товарів зовнішньоекономічної діяльності. Узагальнено підходи до класифікації цитрусових плодів у процесі судової товарознавчої експертизи. Визначено діагностичні завдання, які має вирішити судовий експерт під час дослідження цитрусових плодів. Окреслено сучасні методи аналізу, які дозволяють дослідити мандарини на молекулярному, хімічному та морфологічному рівнях для отримання об’єктивної інформації щодо їхньої якості, безпеки та інших характеристик, що можуть бути важливими в судовому розгляді. Наведено систематизацію інформаційних даних щодо характерних дефектів цитрусових плодів (мандаринів), дефекти, властиві продукції низької якості з ознаками псування. Описано механізм судової товарознавчої експертизи цитрусових плодів (мандаринів).
Keywords: імпорт; міжнародний стандарт; національний стандарт; УКТЗЕД; митний контроль; судова товарознавча експертиза; ідентифікація.