Організаційно-правові засади державного контролю за реалізацією адміністративної юрисдикції освітніми установами в Україні (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Сформульовано й охарактеризовано правову сутність дефініції «освіта», встановлено її соціальне призначення, зауважено, що важливими напрямами освіти вбачається становлення людини як особистості та найвищої цінності суспільства, розвиток її талантів, розумових і фізичних здібностей, виховання високих моральних якостей тощо. Наголошено на важливості проведення правового аналізу дефініцій «державний контроль», «адміністративна юрисдикція», «адміністративно-юрисдикційна діяльність». Встановлено, що зазначені поняття мають розглядатися крізь призму функціонування органів публічного адміністрування.
Keywords: контроль; освіта; освітні установи; органи публічного адміністрування; публічне управління; адміністративна юрисдикція.