Відповідальність юридичних осіб публічного права в рамках імунітету іноземної держави, яка їх створила (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Проведено аналіз чинного законодавства України, міжнародних конвенцій, а також доктринальних підходів до проблематики відповідальності юридичних осіб публічного права в рамках імунітету іноземної держави, яка їх створила. Зроблено висновок, що значна популярність ідеї юридичної особи публічного права не має чіткості у своєму розумінні: яким чином вона діє, яким правом на майно володіє, який її статус та відповідальність за свою діяльність. При цьому відсутність чіткого визначення належності майна юридичної особи публічного права, впливу держави, яка її створила, на управління такою юридичною особою та можливість притягнення її до відповідальності за боргами такої держави в рамках міжнародних відносин (застосування імунітетів держави) породжує нову проблематику – відповідальність юридичної особи публічного права в рамках імунітету іноземної держави, яка її створила.
Keywords: юридична особа публічного права; держава; юрисдикційний імунітет; власність; відповідальність; суд; учасники цивільних відносин; договір.