Деякі проблеми адміністративно-правового регулювання відповідальності за порушення законодавчих вимог щодо безпеки експлуатації транспортних засобів в Україні (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Стан правопорядку на дорогах в Україні є, на жаль, украй невтішним, і сумна статистика дорожньо-транспортних пригод та постраждалих у них осіб доволі переконливо про це свідчить. Зрозуміло, що така ситуація не є нормальною і несе загрозу як окремим людям – громадянам України, так і суспільним та державним інтересам у цілому. На гостроті та важливості проблематики забезпечення безпеки дорожнього руху акцентують увагу і представники наукових кіл, і офіційна влада, яка має стратегічне бачення ключових проблемних питань у цій сфері та шляхів їх вирішення. Утім, попри це, досягнути суттєвих позитивних результатів на цьому шляху поки що не вдалося, не в останню чергу через велику кількість прогалин і недоліків у чинному законодавстві, які потребують усунення. З огляду на зазначене у статті запропоновано деякі кроки з удосконалення адміністративної відповідальності за ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, адже саме порушення безпеки експлуатації транспортних засобів доволі часто стають факторами, що спричиняють дорожньо-транспортні пригоди та призводять до великої кількості постраждалих у них осіб.
Keywords: безпека дорожнього руху; вантаж; небезпечний вантаж; великогабаритний транспортний засіб; великоваговий транспортний засіб; пасажир; засоби пасивної безпеки.