Ретроспективний аналіз науково-психологічних концепцій домашнього насильства (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
У статті наголошено, що у зв’язку з повномасштабною війною рф проти України з’явилися нові фактори ризику збільшення фактів домашнього насильства. Зазначено, що сучасна наука розглядає домашнє насильство крізь призму наявних підходів, які пояснюють причини його виникнення та особливості перебігу. Проаналізовано теорії та концепції в межах основних підходів, серед яких розглянуто такі: соціокультурний, системно-сімейний, індивідуально-психологічний та соціологічний. Проаналізовано основні положення загальноприйнятної сьогодні екологічної теорії насильства, яка пояснює насильство в сім’ї крізь призму взаємовпливу на розвиток людини чотирьох систем (мікросистеми, мезоситеми, екзосистеми, макросистеми).
Keywords: домашнє насильство; постраждалі; фактори, що сприяють збільшенню домашнього насильства; наукові підходи; концепції та теорії домашнього насильства; екологічна теорія насильства.