Сутність договорів, які укладаються з метою здійснення корпоративного інвестування (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Статтю присвячено з’ясуванню сутності договорів у сфері корпоративного інвестування. Наголошено, що інвестиційні договори охоплюють різні види цивільно-правових договорів. Сферою застосування досліджуваних договорів є корпоративні правовідносини, тобто відносини, пов’язані зі здійсненням корпоративних прав на участь в управлінні господарською організацією. Сторонами договору у сфері корпоративного інвестування є суб’єкти інвестиційної діяльності, до яких належить передусім інвестор, тобто суб’єкт інвестиційної діяльності, який приймає рішення про вкладення власних, позичкових і залучених майнових та інтелектуальних цінностей в об’єкти інвестування. Іншою стороною договору можуть бути, зокрема, корпоративний фонд, компанія з управління активами як реципієнти інвестицій. Такі договори не об’єднуються спільним предметом, який зумовлений конкретним видом інвестиційного договору (дії з управління активами, частка в статутному (складеному) капіталі господарського товариства тощо). Договори, які укладаються з метою здійснення корпоративного інвестування, є консенсуальними, оплатними та двосторонніми.
Keywords: договір; інвестиційний договір; інвестиції; інвестиційна діяльність; корпоративні правовідносини; інвестиційний фонд.