Методичні аспекти проведення судової товарознавчої експертизи живих тварин (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Узагальнено методичні підходи до проведення судової товарознавчої експертизи живих тварин. Встановлено, що на тварин – об’єктів судової товарознавчої експертизи поширюється правовий режим речі. Визначено нормативну основу судової товарознавчої експертизи живих тварин. Установлено, що для оцінки вартості домашніх тварин та окремих голів сільськогосподарських тварин доцільним є застосування порівняльного підходу, який полягає у з’ясуванні ринкової вартості аналогічних тварин на момент дослідження. Для оцінки поголів’я сільськогосподарських тварин, а також залежно від предмета судового позову (відшкодування шкоди, звернення стягнення тощо) доцільно враховувати суму оцінки, розраховану за витратним підходом. У разі, коли реальна вартість тварин залежить від їх продуктивності, доцільно враховувати суму оцінки, визначену за дохідним підходом. Проаналізовано стан інформаційного забезпечення проведення такої оцінки.
Keywords: товарознавство; оцінка домашніх тварин; оцінка сільськогосподарських тварин; організація та проведення судових товарознавчих експертиз; ідентифікація тварин; методичні підходи до оцінки тварин.