Правові й тактичні основи проведення обшуку житла чи іншого володіння особи: окреслення шляхів вирішення дискусійних питань (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Обшук житла чи іншого володіння особи належить до однієї з типових і водночас найскладніших слідчих (розшукових) дій. Важливо під час його проведення дотримуватися низки правових та організаційних засад із застосуванням сукупності ефективних тактичних прийомів. Правові основи проведення обшуку визначені чинним кримінальним процесуальним законодавством України та положеннями міжнародно-правових договорів, ратифікованих Верховною Радою України. Щодо підстав проведення обшуку, то фактичною є потреба досягнення мети, визначеної ч. 1 ст. 236 Кримінального процесуального кодексу України, а юридичною – наявність вмотивованого рішення суду у вигляді ухвали слідчого судді. Водночас велика кількість нормативно-правових положень не позбавлена протиріч, через що важливим є усунення неоднозначності в них, а також упровадження у практичну діяльність щодо проведення обшуку апробованих тактичних прийомів здійснення цієї слідчої (розшукової) дії.
Keywords: кримінальне провадження; досудове розслідування; слідча (розшукова) дія; обшук; правова засада; тактика проведення слідчої (розшукової) дії; тактичний прийом.