Наукове забезпечення проблематики використання психіатричних знань під час розслідування злочинів проти життя і здоров’я особи (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Категорія кримінальних правопорушень проти життя і здоров’я є доволі вагомою. Велику кількість злочинів, що належать до неї, становлять ті, які відрізняються високим рівнем суспільної небезпеки, адже посягають на найбільшу соціальну цінність – життя і здоров’я особи. Під час розслідування таких злочинів типовим є використання спеціальних знань у галузях судової психіатрії та психології у процесуальних і непроцесуальних формах. На підставі аналізу юридичної літератури констатовано, що вчені всебічно досліджували окремі аспекти призначення судово-психіатричних і судово-психологічних експертиз під час розслідування вбивств різних видів і тілесних ушкоджень, однак поза їхньою увагою залишалися особливості залучення спеціалістів до участі у слідчих (розшукових) діях. Наголошено, що ця проблематика, а також перспективи використання спеціальних знань згаданого виду в непроцесуальних формах потребують ґрунтовного аналізу та висвітлення в юридичній літературі задля вдосконалення практичної діяльності сторони обвинувачення у кримінальному провадженні.
Keywords: кримінальне провадження; досудове розслідування; злочини проти життя і здоров’я; спеціальні знання; судова експертиза; судова психіатрія; психологічні знання.