Сутність і значення забезпечення незалежності прокуратури в Україні (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Статтю присвячено з’ясуванню сутності та значення забезпечення незалежності прокуратури в Україні. Визначено, що важливість забезпечення незалежності прокуратури зумовлюється такими чинниками: 1) запобігає політичному впливу на процес розслідування, що гарантує об’єктивність і непохитність правосуддя; 2) покращує ефективність боротьби з корупцією та злочинністю; 3) є додатковою гарантією захисту прав і свобод громадян, адже важливим завданням прокуратури є забезпечення правової рівності, боротьби з порушеннями прав людини та захисту інтересів суспільства загалом; 4) забезпечує підвищення довіри громадян до правосуддя та системи правопорядку в цілому.
Keywords: прокуратура; незалежність; гарантії; принцип; правосуддя; прокурор.