Виникнення незалежної Польської держави та проблема національних меншин (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2023)
Досліджено основні підходи до врегулювання статусу національних меншин у відродженій після Першої світової війни Польській державі. Проаналізовано за допомогою яких нормативно-правових актів відбувалося врегулювання становища національних меншин. Визначено їх відповідність міжнародно-правовим механізмам захисту прав національних меншин, що почали діяти в Європі в межах Версальсько-Вашингтонської системи міжнародних відносин.Проаналізовано за допомогою яких нормативно-правових актів відбувалося врегулювання становища національних меншин. Визначено їх відповідність міжнародно-правовим механізмам захисту прав національних меншин, що почали діяти у Європі у рамках Версальсько-Вашингтонської системи міжнародних відносин, зокрема положенням Малого Версальського трактату. У випадку дотримання проголошених правових норм, польська держава мала всі шанси уникнути відкритої конфронтації з представниками не титульної нації. Проте ситуація, що склалася у Польщі навколо національних меншин стала класичним прикладом розбіжностей між нормотворчою теорією та правозастосовною практикою.Вдалося довести, що через відсутність механізмів контролю за дотриманням міжнародних норм, які мали стати гарантом дотримання прав національних меншин та недосконалістю внутрішнього законодавства, польська влада на різних рівнях неодноразово порушувала демократичні принципи березневої Конституції 1921 р. та інші нормативно-правові акти, що були покликані забезпечити рівноправ’я представникам національних меншин, що, у свою чергу, створювало постійну напругу у середині ІІ Речі Посполитої, дестабілізуючи внутрішню ситуацію у країні.Така ситуація була зумовлена цілою низкою факторів: важким економічним станом, який провокував перманентну напруженість у суспільстві та неповагу поляків до представників національних меншин. Штучно створені після Першої світової війни кордони також провокували міжнаціональні конфлікти. Нарешті, слід мати на увазі, що переважна більшість поляків були прибічниками концепції національної держави, яку пропагували націонал-демократи, що передбачала асиміляцію національних меншин.
Keywords: національні меншини; Польща; конституційно-правовий статус; березнева Конституція; верхньосілезька комісія.