Суб’єкти доказування у кримінальних провадженнях про злочини у сфері економіки (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2022)
Здійснено аналіз наукових підходів і положень кримінального процесуального законодавства щодо визначення сутності, ознак і структури доказування у кримінальних провадженнях, зокрема про злочини у сфері економіки. Аргументовано, що одним із найважливіших елементів у структурі доказування є суб’єкти. Обґрунтовано, що специфіка злочинів у сфері економіки впливає не тільки на зміст предмета доказування, джерела доказів і способи доказування, а й на суб’єктів, які уповноважені його здійснювати. Зазначено, що суб’єктів доказування у кримінальних провадженнях про злочини у сфері економіки варто систематизувати за певними критеріями з урахуванням як кримінальних процесуальних, так і криміналістичних особливостей указаної категорії кримінальних правопорушень і діяльності з їх виявлення, досудового розслідування та судового провадження. Запропоновано як критерії систематизації суб’єктів доказування в зазначених кримінальних провадженнях виокремити: стадії кримінального провадження; підслідність досудового розслідування злочинів у сфері економіки; безпосередність здійснення доказування. Здійснено систематизацію суб’єктів доказування у кримінальних провадженнях про злочини у сфері економіки.
Keywords: доказування; суб’єкти доказування; досудове розслідування; кримінальне провадження; злочини у сфері економіки.