Психіатрична допомога чи охорона психічного здоров’я нації: нові підходи у реформуванні психіатрії (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2022)
У науковому дослідженні здійснено аналіз сучасного стану системи надання психіатричної допомоги в України та його правового регулювання. Сформульовано авторське визначення поняття «охорона психічного здоров’я». Запропоновано організаційну структуру системи охорони психічного здоров’я вторинного рівня психіатричної допомоги в Україні. Обґрунтовано доцільність розробки й ухвалення Закону України «Про систему охорони психічного здоров’я», затвердження Положення про порядок надання психіатричної допомоги за принципом мультидисциплінарної команди, Порядку взаємодії суб’єктів – надавачів послуг у сфері охорони психічного здоров’я. Запропоновано внести зміни до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників і Державного класифікатора України з метою приведення у відповідність до міжнародних стандартів, орієнтуючись на фах, а не на посаду чи місце роботи у сфері охорони психічного здоров’я.
Keywords: психіатрія; психіатрична допомога; охорона психічного здоров’я; медична допомога; медична послуга; права людини; медична реформа; суб’єкти надання психіатричних послуг.