Окремі питання функціонування законодавства України про соціальне забезпечення медичних капеланів (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2022)
Наголошено, що наразі медичне капеланство не має необхідного правового регулювання для повноцінного функціонування і розвитку та відбувається лише за ініціативи церков і релігійних організацій. Оскільки суспільство потребує душпастирської діяльності в лікарнях, проаналізувавши чинне законодавство у сфері охорони здоров’я, наголошено на необхідності закріплення роботи капеланів у медичних закладах, створення належного правового регулювання їх діяльності та навчання. Вказано, що поява штатного капелана в лікарнях дасть духовенству соціальні гарантії та забезпечить духовні і релігійні права пацієнтів.
Keywords: капелан; медичне капеланство; душпастирство; душпастирська опіка.