Деякі питання нормативно-правового регулювання обігу зброї в Україні (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2021)
Досліджено сучасний стан нормативно-правового регулювання обігу цивільної вогнепальної зброї в Україні. Проаналізовано зміст законопроєктів, внесених на розгляд Верховної Ради України наприкінці 2020 р. «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї» (№ 4335), «Про цивільну зброю та боєприпаси» (№ 4335-1), «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї"» (№ 4336) і «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України "Про цивільну зброю та боєприпаси"» (№ 4336-1).Висловлено власну наукову ідею стосовно надання громадянам права на носіння та використання короткоствольної вогнепальної зброї, а також запропоновано шляхи вдосконалення змісту вищевказаних законопроєктів стосовно внормування термінів та визначень, урегулювання порядку надання першої медичної допомоги та проходження відповідних курсів, визначення суб’єкта тримання Єдиного реєстру власників зброї, врегулювання статусу холодної зброї тощо.
Keywords: Національна поліція; зброя; обіг зброї; носіння зброї; реєстр; відповідальність.