Окремі аспекти доказового процесу при третейському розгляді цивільних справ (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2020)
Досліджено сутність інституту доказування та доказів у цивільних справах, що розглядаються третейськими судами. Здійснено порівняльно-правовий аналіз нормативних положень Закону України «Про третейські суди» та цивільного процесуального законодавства України, пов’язаних із доказами та їх дослідженням. Установлено наявну проблематику правового регулювання доказової діяльності третейських судів і визначено шляхи вдосконалення чинного законодавства з метою її подолання. Обґрунтовано висновок про необхідність доповнення Закону України «Про третейські суди» окремою нормою, в якій чітко визначатимуться засоби доказування, на підставі яких можуть установлюватися обставини справи під час третейського розгляду. До цих засобів слід віднести письмові, речові й електронні докази, висновки експертів, пояснення сторін, третіх осіб та їх представників, однак до них не можна відносити показання свідків.
Keywords: доказова діяльність; засіб доказування, третейський суд; регламент третейського суду; третейський процес.