Загальнотеоретична характеристика інституту дисциплінарної відповідальності у трудовому праві (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2020)
На підставі аналізу поглядів учених щодо тлумачення понять «дисципліна» та «дисципліна праці» запропоновано авторське визначення дисциплінарної відповідальності у трудовому праві. Обґрунтовано, що мета дисциплінарної відповідальності має два аспекти: перший полягає у забезпеченні належної дисципліни праці для подальшого забезпечення ефективного функціонування підприємства, другий – у застосуванні до порушника негативних заходів, що, у свою чергу, дозволяє поновлювати порушені трудові (в тому числі й службові) права. Відповідно до мети сформульовано завдання дисциплінарної відповідальності.
Keywords: дисципліна; трудова дисципліна; відповідальність; дисциплінарна відповідальність; трудове право.