Проблемні питання захисту права власності від неправомірних дій органів державної влади (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2020)
Право власності є одним із ключових правових інститутів, а його захист посідає вагоме місце в гарантуванні цього інституту. Однак залишається проблемним захист права власності у випадках, коли виникає конфлікт інтересів добросовісних набувачів і первісних власників, особливо якщо первісним власником виступає держава або територіальна громада, яка неправомірно розпорядилася майном, чим започаткувала процес неправомірного переходу права власності. Досліджено проблемні питання позбавлення права власності добросовісного набувача через неправомірні дії органів публічної влади під час укладення договорів щодо цього майна. Проаналізовано аспекти пропорційності втручання держави у право власності особи відповідно до стандартів ЄСПЛ з урахуванням принципу належного врядування.
Keywords: право власності; витребування майна; добросовісний набувач; орган публічної влади; належне врядування.