Сторони акціонерного договору (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2019)
Досліджено проблематику визначення суб’єктного складу акціонерного договору. На підставі аналізу законодавства України та інших країн, а також правової доктрини корпоративного права зроблено висновок, що такими особами слід визнавати виключно акціонерів конкретного товариства, оскільки саме вони як носії суб’єктивних корпоративних прав мають можливість їх здійснювати у визначеному таким договором порядку. Акціонерне товариство та треті особи (його кредитори, особи, які з різних причин не набули статусу акціонера, та інші особи) не можуть визнаватися стороною такого договору, оскільки не є носіями корпоративних прав.
Keywords: акціонер; акціонерне товариство; акціонерний договір; корпорація; кредитор; акція.