(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Розкрито роль Омбудсмана України під час здійснення парламентського контролю за додержанням конституційного права працівників на відпустку. Зауважено, що реалізація права на відпустку є біологічною необхідністю людини для відновлення її працездатності. Констатовано про неможливість працівників із різних причин повною мірою реалізувати своє право на відпустку. Розкрито підстави звернення Омбудсмана України до Конституційного Суду України з питання неконституційності окремих положень Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Звернено увагу, що Омбудсман України не наділений правом законодавчої ініціативи, але має право вносити в установленому порядку пропозиції щодо вдосконалення законодавства України у сфері захисту прав і свобод людини та громадянина.