(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Наукове дослідження присвячено аналізу процесуального права України козацької доби. Встановлено, що процес правотворення на теренах України відбувався безперервно, тож має багатовікові традиції. Розвиток правових норм, зокрема процесуальних, на українських землях не припинявся навіть у періоди відсутності національної державності. З’ясовано, що козацьке право, зокрема його процесуальна складова, становило систему звичаєво-правових норм, виникнення яких зумовлене суспільним феноменом козацтва. Відмічено, що відродження української державності сприяло подальшому розвитку процесуального права, оскільки його подальша генеза ґрунтувалася на універсалах гетьманів та полковників. Проаналізовано особливості новел у сфері судочинства, закріплених у Конституції Пилипа Орлика 1710 р. Хоча ці положення не були реалізовані на практиці, вони засвідчують високий рівень розвитку процесуального права України в означений період. Наголошено, що проявами процесуального права на українських землях можна вважати норми, що діяли під впливом правової системи Речі Посполитої, московської держави, а також процесуальні положення церковного та магдебурзького права.