(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
У статті сформульовано визначення поняття «техніко-криміналістичне забезпеченням діяльності захисника у кримінальному провадженні», під яким запропоновано розуміти систему правових, організаційних, науково-технічних положень і прикладних заходів щодо розроблення, впровадження та практичного використання технічних засобів з метою здійснення захисту за призначенням, досягнення цілей слідчих (розшукових) і процесуальних дій, огляду та фіксації цифрових доказів. Встановлено, що за загальним правилом чинне законодавство не забороняє захисникові використовувати техніко-криміналістичні засоби під час участі у слідчих (розшукових) і процесуальних діях. Водночас про факти їх застосування захисник має попередити всіх учасників такого заходу, а сторона обвинувачення за наявності для цього об’єктивних підстав хоча і може заборонити їх використання, однак здійснює це лише на підставі вмотивованої постанови, а слідчий суддя, суд – на підставі ухвали. Визначено окремі аспекти використання технічних засобів під час збирання доказів.