(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
У статті з’ясовано, що зміст правовідносин щодо представництва юридичних осіб у кримінальному провадженні визначається повноваженнями представника, зумовленими його процесуальним статусом. Встановлено, що кримінальне процесуальне законодавство надає представнику певний обсяг прав та обов’язків, які він реалізує від імені та в інтересах юридичної особи. Охарактеризовано суб’єктів представництва юридичної особи у кримінальному провадженні. З’ясовано, що об’єктом представництва у кримінальному провадженні є діяльність представника юридичної особи, спрямована на захист її прав та законних інтересів як учасника процесу, а також відновлення матеріальних прав та інтересів, яким завдана шкода вчиненням кримінального правопорушення. Процесуальна діяльність охоплює подання заяви про вчинення кримінального правопорушення, надання документів представником, що засвідчують його повноваження, участь у слідчих (розшукових) і процесуальних діях.