(untitled) (Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ, 2025)
Розкрито результати моніторингу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо дотримання права на отримання одноразової грошової допомоги постраждалими внаслідок військової агресії працівниками об’єктів критичної інфраструктури, державними службовцями, посадовими особами місцевого самоврядування. Доведено невідповідність методики визначення об’єкта критичної інфраструктури умовам воєнного стану. Встановлено необхідність перегляду секторального та міжсекторального критеріїв визначення рівня негативного впливу в разі знищення (пошкодження) об’єкта критичної інфраструктури. Акцентовано на несвоєчасності ухвалення підзаконних нормативно-правових актів, унаслідок чого відбуваються порушення права потерпілих на отримання одноразової грошової допомоги. Зауважено на суб’єктивних чинниках подання неточних даних для включення об’єкта до Реєстру об’єктів критичної інфраструктури, що призводить до порушення цього права. Аргументовано необхідність унесення змін до законодавства з метою поновлення права на отримання одноразової грошової допомоги за шкоду, завдану життю і здоров’ю працівників.